Kamerstuk 2008-2009 KST131775
Bijlage BLG20138
Kamerstuk 2008-2009 KST131775
Kamerstuk 2008-2009 KST127398
Bijlage BLG18810
Het uitvoeringsbesluit is als bijlage bij deze brief gevoegd.
Kamerstuk 2007-2008 KST115566Bijlage BLG14933
Agenda 2007-2008 OVG1439
Kamerstuk 2007-2008 KST111055
Kamerstuk 2007-2008 KST111054
Kamerstuk 2007-2008 KST111053
Bijlage BLG13240
Het aangeboden ontwerpbesluit betreft instelling van een Europees register inzake de uitstoot en overbrenging van verontreinigende stoffen. Het is als bijlage bij deze brief gevoegd, evenals de memorie van toelichting bij het ontwerpbesluit.
Kamerstuk 2007-2008 KST110495Bijlage BLG13241
Bijlage BLG12347
Hierbij informeert minister Cramer (VROM) de Kamer, mede namens de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, over haar aanpak voor de uitvoering van de EG-verordening PRTR (E-PRTR) en het PRTR-protocol. De minister gaat ook in op het onderzoek 'Vertrouwen in validatie van emissiecijfers?' van de VROM-Inspectie naar de rol van provincies bij de kwaliteitsbeoordeling van milieuverslagen (MJV's) (zie bijlage). De VROM-Inspectie heeft onderzoek gedaan naar de wijze waarop provincies de kwaliteitsbeoordeling (ook wel validatie genoemd) van de huidige MJV's uitvoeren. Het onderzoek heeft raakvlakken met het wetsvoorstel Uitvoeringswet EG-verordening PRTR en PRTR-protocol (Kamerstukken II 2006/07, 31068, nrs. 1-3), dat onlangs bij de Kamer is ingediend. Het PRTR-protocol bevat minimumeisen voor het instellen van een nationaal register inzake de uitstoot en overbrenging van verontreinigende stoffen. De EU is partij bij het PRTR-protocol en heeft het PRTR-protocol verwerkt in de EG-verordening PRTR. Op grond van de EG-verordening PRTR wordt tevens een Europees register geïntroduceerd (het E-PRTR). Doelstelling van het PRTR-protocol en de EG-verordening PRTR is om een ieder (burgers, maatschappelijke organisaties, overheden, bedrijven en adviseurs) inzicht te geven in de bijdrage van de grootste vervuilingsbronnen. Met deze informatie worden burgers en organisaties beter in staat gesteld om deel te nemen aan de besluitvorming op milieugebied.
Kamerstuk 2006-2007 KST108326Met dit wetsvoorstel wordt de Wet milieubeheer (Wm) en enkele andere wetten waar nodig aangepast en aangevuld in verband met de inhoud van de EG-verordening PRTR en het PRTR-protocol. Doelstelling van het PRTR-protocol en de EG-verordening PRTR is om een ieder (zoals burgers, maatschappelijke organisaties, overheden, bedrijven en adviseurs) inzicht te geven in de milieubelasting van de grootste vervuilingsbronnen. Nevendoel is daarbij dat door meer openheid ook druk zal ontstaan om milieuverontreiniging te verminderen. Het PRTR-protocol bevat minimumeisen voor het instellen van een nationaal register inzake de uitstoot en overbrenging van verontreinigende stoffen (het nationaal PRTR). Op grond van de EG-verordening PRTR wordt tevens een Europees register inzake de emissie en overbrenging van verontreinigende stoffen geïntroduceerd (het E-PRTR). Het PRTR-protocol en de EG-verordening PRTR bevatten rapportageverplichtingen voor inrichtingen en inhoudelijke eisen met betrekking tot de kwaliteit van de informatie. Het gaat om informatie over emissies en afvalstromen van grote inrichtingen. De regeling van het milieuverslag (MJV) in titel 12.1 Wm vertoont qua inhoud en strekking een gedeeltelijke overlap met de EG-verordening PRTR. Voor rapportages over de milieubelasting van bedrijven is PRTR voortaan echter het leidende instrument. Om een Europeesrechtelijk gezien verboden overlap tussen Europese en nationale verslagverplichtingen te voorkomen, moet titel 12.1 Wm worden aangepast. De noodzakelijke aanpassing van die titel zal in twee fasen gebeuren. Onderhavige wet bevat de aanpassing in de eerste fase. Kern van deze fase is dat de bestaande milieuverslagleggingsplicht vooralsnog blijft bestaan naast de EG-verordening PRTR. Daarbij wordt wel verzekerd dat er geen overlap tussen beide stelsels optreedt: dubbele verslaglegging wordt aldus voorkomen. Voorzover de milieuverslagleggingsplicht echter aanvullende gegevens genereert ten opzichte van de informatie waarover reeds op grond van de EG-verordening PRTR moet worden gerapporteerd, blijft die plicht vooralsnog bestaan. In de wet worden verder geregeld: de aanwijzing van de bevoegde instanties, de sancties, de termijnen voor de rapportage en de kwaliteitsbeoordeling, de vertrouwelijkheid van gegevens, de procedure voor de kwaliteitsbeoordeling en de instelling van het nationale PRTR. Ten behoeve van het PRTR-protocol zelf is ook uitvoeringswetgeving noodzakelijk. Tegelijkertijd met dit wetsvoorstel wordt een afzonderlijk wetsvoorstel tot goedkeuring van het PRTR-protocol bij de Tweede Kamer ingediend (kamerstuk 31069).
Kamerstuk 2006-2007 KST107958Kamerstuk 2006-2007 KST107960
Kamerstuk 2006-2007 KST107957
Met dit wetsvoorstel wordt de Wet milieubeheer (Wm) en enkele andere wetten waar nodig aangepast en aangevuld in verband met de inhoud van de EG-verordening PRTR en het PRTR-protocol. Doelstelling van het PRTR-protocol en de EG-verordening PRTR is om een ieder (zoals burgers, maatschappelijke organisaties, overheden, bedrijven en adviseurs) inzicht te geven in de milieubelasting van de grootste vervuilingsbronnen. Nevendoel is daarbij dat door meer openheid ook druk zal ontstaan om milieuverontreiniging te verminderen. Het PRTR-protocol bevat minimumeisen voor het instellen van een nationaal register inzake de uitstoot en overbrenging van verontreinigende stoffen (het nationaal PRTR). Op grond van de EG-verordening PRTR wordt tevens een Europees register inzake de emissie en overbrenging van verontreinigende stoffen geïntroduceerd (het E-PRTR). Het PRTR-protocol en de EG-verordening PRTR bevatten rapportageverplichtingen voor inrichtingen en inhoudelijke eisen met betrekking tot de kwaliteit van de informatie. Het gaat om informatie over emissies en afvalstromen van grote inrichtingen. De regeling van het milieuverslag (MJV) in titel 12.1 Wm vertoont qua inhoud en strekking een gedeeltelijke overlap met de EG-verordening PRTR. Voor rapportages over de milieubelasting van bedrijven is PRTR voortaan echter het leidende instrument. Om een Europeesrechtelijk gezien verboden overlap tussen Europese en nationale verslagverplichtingen te voorkomen, moet titel 12.1 Wm worden aangepast. De noodzakelijke aanpassing van die titel zal in twee fasen gebeuren. Onderhavige wet bevat de aanpassing in de eerste fase. Kern van deze fase is dat de bestaande milieuverslagleggingsplicht vooralsnog blijft bestaan naast de EG-verordening PRTR. Daarbij wordt wel verzekerd dat er geen overlap tussen beide stelsels optreedt: dubbele verslaglegging wordt aldus voorkomen. Voorzover de milieuverslagleggingsplicht echter aanvullende gegevens genereert ten opzichte van de informatie waarover reeds op grond van de EG-verordening PRTR moet worden gerapporteerd, blijft die plicht vooralsnog bestaan. In de wet worden verder geregeld: de aanwijzing van de bevoegde instanties, de sancties, de termijnen voor de rapportage en de kwaliteitsbeoordeling, de vertrouwelijkheid van gegevens, de procedure voor de kwaliteitsbeoordeling en de instelling van het nationale PRTR. Ten behoeve van het PRTR-protocol zelf is ook uitvoeringswetgeving noodzakelijk. Tegelijkertijd met dit wetsvoorstel wordt een afzonderlijk wetsvoorstel tot goedkeuring van het PRTR-protocol bij de Tweede Kamer ingediend (kamerstuk 31069).
Kamerstuk 2006-2007 KST107959